Varili sme s Fisslerom v reštaurácii Iris Hotela Zlatý Dukát Košice
Varili sme s Fisslerom v reštaurácii Iris Hotela Zlatý Dukát Košice

Varili sme s Fisslerom v reštaurácii Iris Hotela Zlatý Dukát

Grilovaný losos so zemiakmi s cesnakovým krémom a omáčkou z rybacieho vývaru – odľahčená varianta tradičného vianočného menu.

Decentná fasáda z Hlavnej ulice len opatrne napovedá o svojom dominantnom vnútri.

Hotel Zlatý Dukát sa nachádza v jednej z najstarších budov v Košiciach. Jej základy sa datujú okolo roku 1240, pričom bola súčasťou prvého kráľovského domu.

Hotel je magnetom a prechodným domovom prevažne zahraničných návštevníkov a reštaurácia Iris Hotela Zlatý Dukát je podľa hodnotenia časopisu Trend najlepšou reštauráciou v Košickom kraji.

Varili sme s Fisslerom v reštaurácii IrisTieto fakty nás dostatočne motivovali k tomu, aby sme oslovili šéfkuchára reštaurácie Iris, Martina Sabola, a v spolupráci s ním našim čitateľom priblížili inovatívny prístup k vareniu.

Záujem slovenských domácností o zdravé stravovanie narastá a v súčasnosti dostupné riady s kvalitami, ktoré ocenia aj profesionáli vo varení, tento trend len umocňujú.

Losos je považovaný za najzdravšiu rybu na svete

„Stačí zľahka upraviť tradície a aj počas sviatkov sa môžeme stravovať zdravo,“ povedal Martin Sabol a pustil sa do prípravy grilovaného lososa so zemiakmi s cesnakovým krémom a omáčkou z rybacieho vývaru.

Konzultácie a rady od skúsených odborníkov2024-01-20T08:54:24+01:00

Tvorba webových stránok. Riešenia prijateľné pre všetkých a na každý typ podnikania!  Rezervuj si konzultáciu

Varili sme s Fisslerom v reštaurácii Iris Hotela Zlatý Dukát.

Na prípravu odľahčenej varianty tradičného vianočného menu šéfkuchár vyskúšal riad značky Fissler, ktorý je vďaka svojej povrchovej úprave priam predurčený na prípravu jemných pokrmov – rýb a omáčok – ktoré sa neprichytia a jedlo má silnejšiu arómu. „Losos je považovaný za najzdravšiu rybu na svete.

Nepokazte túto jeho prednosť vyprážaním, radšej grilujte,“ odporúča Martin Sabol a dodáva: „Ak pre zdravie svojej rodiny chcete urobiť ešte viac, majonézu môže v zemiakovom šaláte nahradiť tvaroh.“

Za kulinársky zážitok ďakujeme: šéfkuchárovi aj vedeniu Hotela Zlatý Dukát, a spoločnosti Rosler, ktorá venovala jednému z našich čitateľov riad v hodnote 199 Eur.

Varili sme s Fisslerom v KošiciachGrilovaný losos so zemiakmi s cesnakovým krémom a omáčkou z rybacieho vývaru

Suroviny pre 4 porcie: losos steak 4 ks, soľ, korenie, zemiaky 800 g, rybací vývar 0,3 l, maslo 150 g, tvaroh 250 g, cesnak 4 strúčiky, petržlenová vňať 50 g, smotana na varenie 0,2 l, olivový olej 0,2 l, tymián, cibuľa 100 g, červená paprika mletá

Lososa opláchneme studenou vodou, osušíme utierkou, okoreníme, osolíme. Panvicu rozpálime, pridáme olivový olej, na ktorom budeme opekať lososa 4 až 5 minút.

Pred koncom pridáme maslo a vetvičku tymiánu, stiahneme zo sporáka a lososa chvíľu polievame roztopeným maslom (maslo mu dodá lahodnejšiu chuť).

Medzitým pripravíme zemiaky s cesnakovým krémom. Uvarené zemiaky v šupke si očistíme a nakrájame na kocky.

V miske rozmiešame mäkký tvaroh, do ktorého pridáme soľ, čierne mleté korenie, roztlačený cesnak a nasekanú petržlenovú vňať, pridáme zemiaky a zľahka premiešame. (Ak sa vám to zdá príliš husté, môžete pridať troška mlieka).

Rybaciu omáčku pripravíme tak, že orestujeme cibuľu na olivovom oleji, pridáme troška červenej mletej papriky a zalejeme rybacím vývarom a smotanou. Varíme 10-15 minút.

Po uvarení omáčky precedíme cez sitko, dochutíme soľou, korením a maslom a dáme ešte chvíľu na sporák redukovať, kým omáčka nemá tú správnu konzistenciu. Po dokončení omáčky jedlo servírujeme na tanier.

(Zdroj: Foto – archív)

Autor: Lyda
Go to Top