Brie – kráľ francúzskych syrov
Brie je mäkký syr z kravského mlieka, ktorý nesie názov provincie vo Francúzsku, odkiaľ tento kráľ francúzskych syrov pochádza. Najstaršia písomná zmienka o existencii syra Brie sa datuje z roku 774.
Brie sa vyrába tak z pasterizovaného, ako aj z nepasterizovaného kravského mlieka. Doba zrenia je päť až šesť týždňov.
Cesto má lesklú slamovú farbu. Jeho kôra je tenká a býva pokrytá prachovou bielou plesňou. Cesto je smotanové, kompaktné, jemné a nikdy nevyteká.
Vôňa je plná a delikátna
Chuť je sladká s nádychom lieskových orieškov. V prípade, ak doba zrenia dosahuje niekoľko mesiacov až rok, jeho chuť sa stáva silnejšou.
Dostupné sú aj ochutené syry Brie s pridanými bylinkami alebo vyrobené z rôznych druhov mlieka. Východzie ingrediencie však výrazne menia textúru a chuť syra.
Brie de Meaux je unikátny syr, ktorý pochádza z mesta Meaux. Je chránený certifikátom originality a zreje jeden mesiac pred uvedením do predaja.
Ďalšie významné francúzske Brie pochádzajú z Melun, Montereau a Coulommiers.
Tento druh syra je dostupný celoročne, ale Brie de Meaux, Melun a Montereau sú najchutnejšie od mája do októbra, Brie de Coulommiers od októbra do apríla.
Tvorba webových stránok. Riešenia prijateľné pre všetkých a na každý typ podnikania! Rezervuj si konzultáciu
Ako správne vychutnať Brie?
Aj vy ste sa určite zamysleli, či vonkajšia sivastá kôra je jedlá alebo je potrebné ju odstrániť.
Kôra je určená na konzumáciu a dodáva syru Brie charakteristickú chuť. Brie uchovávajte v tesne uzavretom balení v chladničke.
Pred podávaním vyberte Brie z chladničky, aby sa ohrial na izbovú teplotu a potom nakrájajte na menšie kúsky. Podávajte ho s chrumkavým chlebom alebo bagetou. Ideálna je kombinácia Brie s ovocím svetlej farby, ako sú hrušky alebo hrozno.
K Brie odporúčame podávať kyslejšie, suché biele vína ako Pinot Grigio alebo Sauvignon Blanc. Ale Brie vynikne aj v kombinácii s bielymi šumivými vínami a šampanským.
Radi experimentujete?
Ak okrem základnej prípravy Brie chcete skúsiť aj niečo navyše, odporúčame pečený Brie.
Syr je možné piecť samotný alebo obalený v lístkovom ceste vo vopred vyhriatej rúre 10 až 12 minút, na 350 stupňov Celzia.
Brie podávajte nakrájaný s ovocím alebo na teplej, chrumkavej bagete.
Ak vás zaujala alternatíva Brie obaleného v lístkovom ceste, doba pečenia je približne 20 minút, kým vajíčko, ktorým sme potreli cesto, sfarbí dozlatista.
Pečený Brie s brusnicami povarte päť až desať minút spolu s cukrom, vodou a šťavou z jedného pomaranča.
Brusnice schlaďte a odložte prikryté do chladničky.
Brie umiestnite do ohňovzdornej misy a vrch syra obložte brusnicami a dochuťte strúhaným muškátovým orieškom.
Doba pečenia je päť až desať minút, kým Brie zmäkne. Podávajte s chrumkavou bagetou.
(Zdroj: www.cheeseke.sk)